Европейската комисия официално вписа „Странджански билков чай“ в Регистъра на географските означения на Европейския съюз, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Това е второто защитено наименование за произход от региона на Странджа, след „Странджански манов мед“. Регистрацията отваря нови възможности за местните производители, които отговарят на одобрената спецификация и ще бъдат контролирани от акредитирана сертифицираща организация.

Билковият чай се произвежда от листа и цветове на растение от рода Sideritis (семейство Lamiaceae). Култивирането следва да се извършва само върху площи с подходящи за целта изложения и тип на почвите (алкални почви, които може да са и около варовикови скали), максимално близки до флористичните характеристики в самородните находища на растение от рода Sideritis. Такива са в района на петте общини в Странджа: Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево. Продуктът се отличава с характерен леко сладникав вкус, деликатен ароматен букет и високо съдържание на антиоксиданти и фенолни съединения. Чаят се използва не само като напитка, но и като природно средство с доказани антибактериални и антивирусни свойства.

Регистрацията в европейските схеми за качество допринася за съхраняването на българското кулинарно и културно наследство, опазването на околната среда и биологичното разнообразие, устойчивото развитие на селските райони и повишаването на  пазарна стойност и разпознаваемост на продукта чрез европейското лого.