Очаква ни нов дъждовен период. Първите пролетни валежи стават факт още във вторник, когато поредният студен фронт постепенно ще се настани над Балканите.

Небето ще се заоблачава от запад на изток. Във вторник ще завали над Западна и Централна България, в сряда дъжд ще има над всички райони на страната, а в четвъртък – само в източната половина.

През първите два дни валежите ще бъдат краткотрайни, на моменти интензивни. Възможна е гръмотевична активност, а на места ще има и риск от дребна градушка.

Ветровито ще бъде времето в сряда, четвъртък и петък. По-силни ще са поривите в Дунавската равнина.

Предстои чувствително застудяване. Във вторник остава топло в източната половина, където максималните температури ще са между 15 и 19 градуса. В Западна България стойностите ще са от 10 до 14 градуса. В следващите дни обаче живакът в термометрите ще се колебае между 5 и 10 градуса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

През почивните дни вятърът ще утихне, а температурите отново ще достигнат пролетни стойности. В много райони ще е предимно слънчево през деня, по-значителна облачност ще има по високите части на Западна България.

В неделя следобед ни очаква нов период с нестабилно време, защото страната ни ще попадне в капана на средиземноморска зона с ниско атмосферно налягане. Вероятността за валежи ще бъде висока до 20 април, след което ще се радваме на повече слънчеви дни.

Заради затоплянето на времето през следващите две седмици ще бъдем потърпевши на активния сезон на градушките. При всеки нов студен фронт над страната ще се образува купесто-дъждовна облачност. Очаква се бурна гръмотевична активност, както и риск от градушки.