Тази събота Судан обяви тримесечно национално извънредно положение след рекордни наводнения, при които загинаха 99 души, съобщават световните медии.

 

 

В социалните мрежи вътрешното министерство на страната сподели, че е обявено общонационално тримесечно извънредно положение, тъй като Судан се счита за зона на природно бедствие.

 

 

Наводненията се случиха в следствие на проливните дъждове на територията на страната, които продължиха над 1 месец. Заради поройните валежи и излезли от коритата си реки загинаха 99 души, общо 46 бяха ранени, а разрушените жилища са повече от 100 000. Това е едно от най-тежките природни бедствия от десетилетия.

 

 

Ежегодно в Судан има валежи, които обичайно продължават от юни до октомври. Това изправя страната пред сериозни наводнения и опасност за местното население всяка година. През 2020 г. най-силно засегнатите райони са Северен Дарфур в западната част на страната и щатът Сенар на юг.

 

 

Тазгодишните наводнения са засегнали повече от 380 000 души, съобщава последния доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Судан. Река Нил е достигнала най-високото си ниво, откакто се води статистика.

Прочетете и:

Тежки наводнения в Афганистан

Силни бури и ураганен вятър в Полша

Тайфунът Хайшен връхлетя Япония