В западната част на Неаполския залив се намира националният парк Кампи флегрей. Мястото е интересно с това, че лежи върху супервулкан, чиято калдера е с ширина около 15 км. Вулканът лежи в административните граници на Неапол, където живеят над 1,5 млн. души. Наблизо е и активният вулкан Везувий, което  прави района един от най-опасните в света.

Множество малки кратери в околността изхвърлят серни пари и горещи струи вода, чиято температура надхвърля 300 градуса. Земята буквално се движи, което според вулканолозите е сигнал за натрупване на лава.

На науката са известни 3 мощни изригвания на супервулкана – преди 200 000 години, преди 39 000 години и преди 12 000 години.

Учените са открили пепел от изригването преди 39 000 г. в пермафроста на Гренландия. Мощта на изригването е била такава, че огнената вълна е унищожила живите същества в радиус от 100 км, облакът от пепел задълго е закрил Слънцето и е настъпил кратък ледников период. Приема се, че тогава са загинали повечето неандерталци в Европа.

През последните 40 г. се наблюдава засилване на сеизмичната активност на Кампи флегрей, а най-високата точка в района е "пораснала" с два метра.

За учените няма съмнение, че предстои ново изригване и през 2009 г. започват сондажи, които биха дали повече информация за това. Система от сензори под повърхността на залива също следи промените в сеизмичната активност на супервулкана.

 

Ако вулканолозите успеят да проучат поведението на магмата във вулканичната камера, те биха могли да прогнозират бъдещото изригване на Кампи флегрей.

Прочетете и:

12-те най-величествени и респектиращи вулкана в света

Какво не знаем за вулканите