До 2030 г. около 50% от населението на света ще живее в крайбрежните райони, изложени на наводнения, бури и цунами. Разработването на планове и политики за намаляване на въздействието на цунами е изключително важно за изграждането на по-голяма устойчивост и защита на населението в риск.

Световният ден за осведоменост за цунами е идея на Япония – страна с голям натрупан опит при опасност от цунами: ранно предупреждение на населението и политики, които да намаляват негативните последици от бъдещи въздействия.

Цунами са редки събития, които могат да бъдат изключително смъртоносни. През последните 100 г. 58 цунамита са отнели повече от 260 000 живота или средно 4600 на бедствие, надминавайки всяка друга природна опасност.

Най-големият брой смъртни случаи през този период е регистриран при цунамито в Индийския океан през декември 2004 г. То е причинило 227 000 смъртни случая в 14 държави, като Индонезия, Шри Ланка, Индия и Тайланд са най-засегнати.

 

Затова правителствата на зесегнатите държави приеха в японския регион Хиого 10-годишна рамка за действие – първото цялостно глобално споразумение за намаляване на риска от бедствия.

Създадена беше система за предупреждение за поява на цунами в Индийския океан, която посредством сеизмографски станции и станции за наблюдение на морското равнище сигнализира националните информационни центрове за опасност от цунами.

 

Бързата урбанизация и увеличеният туристически поток в регионите, застрашени от цунами, поставят все повече хора в опасност. Намаляването на риска е ключов фактор, ако светът иска да постигне значително намаляване на смъртността при бедствия..

 Това е и основна цел на Сендайската рамка, 15-годишното международно споразумение, прието през март 2015 г. като продължение на рамката от Хиого.