На 28 април отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа. През 2021 г. традиционната инициатива се провежда под мотото "Здравето и безопасността са основни трудови права. Да запазим живота на работното място!".

На този ден се почита паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални заболявания и отново се напомня на световната общественост, че те могат да бъдат предотвратени. Ежегодно по света в трудови злополуки или поради професионални болести загиват над от 2,2 милиона работници.

По данни на Международната организация на труда всяка година 270 милиона души получават сериозни увреждания заради работата си.

Опасните и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки ресурси и намаляват производителността и качеството на продукцията.

У нас смъртността вследствие на трудова злополука е 3,6 на 100 хиляди заети, а това поставя България на трето място в ЕС по този показател.

Според експертите между 6 и 7 души претърпяват злополука на работното място всеки ден, а на всеки 4 дни умира един работник в България.