Заради глобалното затопляне на планетата е застрашена ролята на океаните като регулатор на климата, съобщават информационните агенции, като цитират изследване на учени от Сорбоната и от Националния център за научни изследвания на Франция.

В резултат на топенето на ледниците, увеличените валежи над океаните и затоплянето на водите повърхността на океана остава по-малко солена от водите в дълбочина.

Заради разликите в солеността и температурата двата водни слоя не се смесват. Вследствие на това не само топлобменът и водният цикъл в океаните са нарушени, но също така спира абсорбирането на въглеродния диоксид от атмосферата.

 

Водата и нейните движения между атмосферата, сушата и океана определят глобалния воден цикъл и са от основно значение за климатичната система.

Почти всички метеорологични и климатични явления са свързани по някакъв начин с водния цикъл – например екстремните валежи по време на гръмотевични бури, ураганите и тропическите циклони, наводненията, сушите и повишаването на морското равнище.

Сега водният цикъл се променя, тъй като климатът се променя, а това ще има преки последици за климата на бъдещето.