Повече от 25% от световните реки са замърсени в токсична степен с лекарства. Това сочат анализите на взети проби в рамките на ново проучване.

Изследователите смятат, че замърсяването с фармацевтични продукти е „глобална заплаха“ за околната среда и здравето на хората. При попадането на антибиотиците във водите се увеличава вероятността бактериите да развият антимикробна резистентност, която според СЗО и ООН е една от най-големите опасности за човечеството.

При първото изследване на този проблем в световен мащаб учените са установили концентрацията на 61 активни фармацевтични съставки (АФС) в повече от 1000 места в 258 реки, които обхващат всички континенти – общо 104 държави.

 

 

Според резултатите от проучването, което е било публикувано в списание PNAS, само на две места не е отчетено замърсяване. Едното е Исландия, а другото – венецуелско село, където коренното население не използва съвременна медицина.

По думите на ръководителя на изследването – д-р Джон Уилкинсън от Университета на Йорк, Великобритания, фактът, че фармацевтичните продукти попадат във водната среда, където могат да повлияят на биологията на живите организми, е известен от повече от 20 години.

Най-замърсената река в Европа се оказва река Мансанарес в Мадрид. Токсична фармацевтична вода е открита още в Лахор в Пакистан, Ла Пас в Боливия, Адис Абеба в Етиопия и Далас, САЩ, предават от vesti.bg.

Според публикуваните през януари данни, през 2019 г. починалите от бактериални инфекции през 2019 г. са 1,2 млн. души, всичките заразени с бактерии, резистентни към антибиотици.

 

 

По думите на Уилкинсън антимикробната резистентност може да доведе до нова пандемия.

Част от лекарствата, открити в реките, са антидепресанти. Най-често откриваните лекарствени продукти са карбамазепин – антиепилептично лекарство, за чието разграждане е необходимо дълго време, метформин – лекарството за диабет, и кофеин, за който изследователите признават, че се съдържа както в напитки, така и в лекарства.

И трите вида са открити в повече от половината от обектите.

Концентрацията на поне един от тези препарати в 25,7 % от местата е надхвърлила границата, която е безопасна за водните организми. Тези биологично активни съединения могат да превърнат мъжките риби в женски, да нарушат възпроизводството и дори да променят сърдечния ритъм на животните.

Учените вярват, че когато засилят мониторинга върху фармацевтичните продукти в околната среда, ще могат да разработят стратегии за ограничаване на неблагоприятните последици, причинени от тези замърсители.