Пластмасовите сламки станаха "черната овца" за защитниците на околната среда. Страни като Великобритания и гиганти за бързо хранене обмислят да ги забранят с риск да засегнат производителите им.

Според ново изследване 8 млн. тона пластмасови отпадъци годишно се изхвърлят в океаните на планетата. Това се равнява на 250 кг в секунда.

"Сламките се сервират автоматично с чашите в баровете. И те са прекалено малки, за да се рециклират, защото минават през всички филтри", коментира Ясмин Ел Котни, съоснователка на "Не на сламките" ("Bas les Pailles"), която публикува петиция с искане те да бъдат забранени във Франция.

Тази година Европейската комисия предложи да бъдат забранени клечките за уши, пластмасовите прибори за хранене, чинии, сламки, коктейлни бъркалки и пластмасовите пръчки за балони, налагайки тези стоки да бъдат произвеждани от по-трайни материали.

Мярката обаче трябва да бъде обсъдена от страните членки и от Европарламента. Великобритания обяви през април, че иска да забрани пластмасовите изделия още в края на годината. Засега Франция планира да ги забрани в перспективата на 2020 г.

Гигант в бързото хранене изпробва от средата на юни две алтернативи на сламките: биоразградими сламки и специално приспособени чаши.

Хотелиерска верига обяви, че спира да използва 5 млн. сламки и 20 млн. пластмасови бутилки, които досега се сервираха ежегодно в нейните 650 обекта.

"Това не е много добър знак. Тези големи марки имат проблеми с имиджа и трябва освен това да намерят начини да отговорят на очакванията на обществото", коментира Ерве Мийе, директор по техническите въпроси и регламента на Европейската федерация на производителите на пластмасови изделия.

"Проблемът не е нов и е реален, така че очевидно трябва да се намерят алтернативи. Работи се по въпроса от месеци, но е много сложно нещата да се случат от днес за утре", посочва Пиер Соайе, генерален директор на европейския лидер в производството на сламки.

Фирмата, която работи във Франция, има персонал от 80 души и оборот от 10,5 милиона евро.