В Колумбия през следващите дни се събират експерти и ръководители на 128 държави. Те ще обсъдят мащабите на изчезването на видовете на планетата ни, настъпило вследствие човешката дейност.

Ще бъдат дискутирани пораженията върху фауната, флората и почвите и как негативната тенденция да бъде овладяна и прекратена.

Бъдещето на човешката раса зависи от храната, която консумира, въздуха, който диша и устойчивостта на климата на Земята.

По данни на "Франс прес" от изчезване са застрашени 41 процента от земноводните и над една четвърт от бозайниците; само за 30 години са изчезнали половината от кораловите рифове; за периода 2006 – 2016 г. броят на африканските слонове е намалял с 111 000;от 1970 г. насам популациите на 3706 вида риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги са намалели с 60 процента; икономическите загуби от обезлесяването и деградацията на горските екосистеми годишно възлизат на 4,5 милиарда долара.

Експертите са подготвили мащабен  доклад, базиран на задълбочен анализ, за всеки от четирите района, на които условно са разделили планетата ни: Северна и Южна Америка, Африка, Азиатско-Тихоокеански район и Европа - Централна Азия.

Под внимание е взето и състоянието на почвите в световен мащаб, като в течение на 3 години експертите са анализирали  данните от около 10 000 научни публикации. Изготвени са 5 доклада с препоръки, в които не са вкючени единствено международните океански води и Антарктика.

Срещата ще завърши с препоръчителни  резюмета, предназначени за държавните ръководители, за да могат да се ориентират какви мерки да набележи всяка държава, за да бъде защитено биорознообразието.