Неочакван подарък за Свети Валентин. В Деня на любовта екипът на зоопарка в Бургас събра единствената двойка каракали у нас. Цезар и Клеопатра са единствените представители на вида каракал в бургаския зоопарк и единствена двойка в България.

Дивата котка се характеризира със своенравен характер и капризи в своите брачни отношения.

„И двамата пристигнаха от европейски зоопаркове. Клеопатра е вече тук повече от година и половина, а Цезар е от лятото при нас”, заяви пред NOVA Кръстьо Дъбов,  управител на зоопарка в Бургас.

Шест месеца каракалите живеят разделени, но в съседство. Екзотичният вид, чийто размножителен период започва през пролетта, не допуска лесно партньори до себе си и обича да живее самостоятелно и в природата.

Затова събирането им се превръща в цяло изпитание за екипа на зоопарка.

„Събрахме целия екип на зоопарка, приготвихме нужните приспособления, ако евентуално се нападнат един друг да можем да ги разделим в отделни клетки. Но те така много дружелюбно постъпиха. Започнаха да се душат, започнаха да си мъркат”, посочва Дъбов. 

Първата среща между големите котки дава надежди, че Цезар няма да бъде нападнат.

„Инициативата беше във нея, отиде близо до него, показа характер, показа че го харесва, направи няколко мили движения. След като той вече прие тази покана и издаде положителни звуци”, твърди Венета Дъбова.

В природата каракалът обитава степни и пустинни местности и е умел ловец на гризачи и зайци. Видът е активен в нощния лов и е отличен катерач. Обикновено женската дава потомство от три до пет котета, каквито са надеждите и на домакините им в Бургас.

Прочетете и:

На 14 февруари отбелязваме 3 празника