Сърбия се бори с водната стихия, река Колубара тече по главната улица на Валево, канализационните води се изляха по улиците в Ниш, в Тръстеник са наводнени източниците на питейна вода, евакуирани са 24 арестанти от затвора за малолетни във Валево - това са само част от страшните картини от наводненията в Сърбия, описани в сръбските вестници.

Реката Колубара е излязла от коритото във Валево и е заляла няколко улици, като се е отправила към центъра на града.

Такова нещо не помнят и най-старите жители на града, пише в. "Политика".

Силни вълни по реката застрашават да съборят мостовете. Валево вчера бе откъснато от съседните селища, училищата не работеха, а в някои квартали от съображения за сигурност бе изключен токът.

Вестник "Блиц" съобщава, че на територията на Сърбия досега са евакуирани 4607 души, а щабовете за извънредни ситуации заседават постоянно и предприемат всички мерки за защита и спасяване на населението.

Противопожарната служба досега е евакуирала 766 души, в спасителните операции са ангажирани 728 пожарникари, 189 пожарни коли, 64 помпи и 36 лодки. До полунощ без ток са останали 115 000 домакинства.

Стотици къщи са буквално потопени под вода, а спасителните екипи се опитват да достигнат до тях с лодки.

Досега наводненията са взели пет жертви, а правителството обяви извънредно положение на цялата територия на страната.

Премиерът Александър Вучич вчера обиколи с военен хеликоптер няколко селища, пострадали от наводненията, заедно с екипи, които им доставиха храна, вода и други необходими вещи, съобщава в. "Вечерне новости".

Сръбският патриарх Ириней снощи отслужи молебен за спиране на дъжда, като каза, че Сърбия е сполетяна от голяма неволя.

"Това не е божие наказание, а предупреждение да се откажем от порока, злобата и беззаконието", каза патриархът, цитиран от в. "Блиц".

Същият вестник съобщава, че метеорологичният сайт "СербианМетео" е нарекъл циклона, обхванал Сърбия на 13 май, с името "Тамара". Той ще остане запомнен като най-дъждовния циклон, откакто в Сърбия се правят метеорологични измервания.

Статистически вероятността подобен циклон да обхване толкова големи площи и да се изсипят такива големи количества дъжд е много малка и такова явление не е имало досега в страната, отбелязват метеоролозите.

Ситуацията е усложнена и в Босна, където без електричество е по-голямата част от страната. На места е прекъсната и мобилната връзка.

Хеликоптерите на народната армия на Босна работят на терен и спасяват хора, които са останали в капан в домовете си. До момента са спасени 13 души.

Снежната покривка в планината Влашич в Босна достигна 80 сантиметра и непрекъснато се увеличава.

Обилният снеговалеж започна вчера и не спира и в момента. Всички населени места в околностите на планината са без електричество.