Зимата е сезонът, който създава най-много трудности с прането за домакините. Разбира се, това не е така, ако притежавате сушилня. Но ако нямате такава, най-добре продължете да четете.

Каквото и да направите, през зимата дрехите съхнат по-бавно, а просторите на закрито пък водят до по-висока влага в помещенията, което създава проблеми на хората, които са по-чувствителни към въздуха в стаята. Дори и да имате сушилня, знаете, че редовната ѝ употреба води до увеличаване на сметките за електричество.

По тази причина ви предлагаме няколко съвета, които можете да приложите, за да се справите по-лесно с прането през зимата.

Изтупвайте дрехите

Често по прането остава излишна вода. Изтупването на дрехите преди простиране може да помогне за отстраняването на тази вода и съответно до по-малко влага във въздуха. Също така това ще помогне и на дрехите да стоят по-изгладени на простора и да са по-малко намачкани, когато изсъхнат.

Използвайте допълнителна центрофуга

Повечето перални имат програма, която се състои само от центрофуга. Можете да я използвате, след като приключите стандартната си програма за пране. Тоест, когато дрехите са готови, пуснете ги още веднъж да минат само през центрофуга, за да се отцеди още повече вода от тях. Имайте предвид, че тази процедура не е добре да се прилага при по-деликатни тъкани.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Перете на кратка програма

Кратката програма е предназначена, за да ви спести време – възползвайте се от това. Дрехите не се цапат чак толкова много през зимата, затова можете да се възползвате от нея, ако не са се замърсили и ги перете само за свежест. Колкото по-бързо извадите прането си от пералнята, толкова по-скоро ще го сложите на простора и ще можете да заредите новото.

Отваряйте прозорците по-често

Не обичаме да ни е студено, но въпреки това всички знаем, че трябва да проветряваме помещенията дори при минусови температури. Това е от голямо значение, особено когато простирате прането си вътре, тъй като заради него се повишава влажността във въздуха. Отварянето на прозорците ще помогне на дрехите да изсъхнат по-бързо и ще освежи въздуха в стаята.

Когато има как, простирайте навън

В дни, в които температурите не са отрицателни и навън грее слънце, използвайте възможността да сушите дрехите си на открито. По този начин ще си спестите влагата вкъщи и прането ви ще изсъхне по-бързо.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Ако имате остъклена тераса, използвайте я

Не всички хора се възползват от остъклените си тераси, за да сушат прането си, а всъщност това е добър подход. Добре е да оставите някой от прозорците открехнат, за да може водата да се изпари по-бързо и да не влезе в дома ви.

Не перете толкова често

Пускайте възможно най-малко перални през зимата. Повечето дрехи нямат нужда от толкова често изпиране, когато по тях няма петна. Специалистите твърдят, че е достатъчно да перете шапките, шаловете и якетата си по 1-2 пъти на сезон. Дънките и пуловерите можете да перете не повече от веднъж седмично. Слагайте в пералнята единствено дрехите, които наистина имат нужда да бъдат изпрани, за да не простирате излишно.

Прочетете също и:

Как трябва да дезинфекцираме зимните ръкавици

Суха кожа на ръцете в студените месеци – никога повече

Защо трябва да ядем повече портокали през зимата