Създадоха първия в света сладолед от пластмаса, който е с вкус на ванилия. Към момента ледената сладост е затворена в специален хладилник в Лондон и е част от арт инсталацията „Престъпни аромати”, дело на дизайнерката Елеанора Ортолани.

„Целта на творбата е да предизвика дебат за бъдещето на храната на фона на неимоверното замърсяване с пластмасови отпадъци”, споделя тя пред Ройтерс.

Ортолани работи в тясно сътрудничество с доктор Джоана Садлър от университета в Единбург. Заедно с колегите си ученият създава специален процес, който използва метаболитната сила на бактериите и ензимите. Те действат като екофабрики за усвояване на полиетилентерефталата (PET) и превръщането му във ванилин - молекулата, която придава вкуса на ванилията.

Пластмасата е съставена от низ от молекули, които образуват полусинтетични органични полимери, които остават твърди при стайна температура. Учените успяват да прекъснат тези връзки с помощта на „гладен” микроб, който преобразува състава на тези молекули. След това процесът на превръщането на получената каша продължава с преработването ѝ във ванилин от специален вид бактерия.

Ванилията, понякога наричана „зелено злато“, е втората най-скъпа подправка в света след шафрана.

Прочетете също и:

Как се правят пътища от рециклирана пластмаса

Мексиканска фирма създава чанти и дрехи от кактуси

Тревожна статистика: Светът произвежда рекордни количества пластмаса

 

Източник: Ройтерс