Създаването на нови гори край градовете помага в борбата с мръсния въздух

Как се създава устойчиво бъдеще чрез съвместните усилия на изпълнителната и местната власт, бизнеса и гражданите

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

7 и 8 май са последните дати, в които можете да се включите в залесителната кампания на Нестле „Залесяваме активно“ в партньорство с проекта на Столична община – „Новата гора край София – 2“.

„Създаването на тази нова гора около София ни предпазва от запрашаването, но има полезни свойства за съхранението на биоразнообразието”. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на залесяването край село Негован, предава МОСВ.

Министър Сандов и съпругата му засадиха около 100 фиданки цер и зимен дъб в Новата гора на София, която се намира непосредствено до „Малко негованско езеро”, което наскоро министърът обяви за нова защитена местност.

„Залесяването с местни видове е ключово важно за чистотата на въздуха, биоразнообразието и борбата с климатичните промени. Целта е до 2030 г. да имаме нови 100 милиона засадени дървета и съм сигурен, че заедно можем да я изпълним“, каза още той.

Министър Сандов изтъкна, че новите цели на Европейския съюз, свързани със съхраняване на природни местообитания, са именно опит онова, което човечеството е отнело от природата, да бъде частично възстановено.

Инициатива демонстрира на практика как се създава устойчиво бъдеще чрез съвместните усилия на изпълнителна, местна власт, бизнес и граждани.

Още по темата:

За един уикенд: доброволци засадиха 6100 фиданки в Новата гора на София

Как София ще се адаптира към климатичните промени