Сръбските компетентни органи съобщават, че голяма част от петно в Дунав, причинено от изтичането край Нови Сад на 35 тона дизелово гориво от резервоара на български кораб, в момента е близо до белградския квартал Батайница, информира регионалният сайт 021.rs, предава БТА.

Ръководителят на службата за защита на водите „Водите на Войводина“ Йован Вигневич каза, че очаква информация от колегите си от държавната компания за водите „Сърбияводе“, които са поставили мрежа за ограничаване на петното, но според оценки разливът повече не се движи.

Той отбеляза също така, че Дунав е бърз, благодарение на което не се е стигнало до екологична катастрофа. По думите му няма опасност за здравето на хората, животните и растенията.

Петното се движи между брега и основното течение на Дунав. Това е най-добрият възможен сценарий, тъй като няма да остане по брега, следователно няма да застраши живота на хората и живите същества във водата и околната среда.

Ръководителят на службата за защита на водите добави, че все още се разследва как 35 тона дизел са изтекли от резервоара на българския кораб. Първите данни сочат, че става въпрос за човешка и техническа грешка.

Разливът стана в нощта на неделя срещу понеделник край Челарево, близо до Нови Сад. От кораба „Джъмбо“, който плава под български флаг, изтече гориво. Компетентните служби реагираха бързо. Започнато е разследване. Къпането на плажа Щранд в Нови Сад към момента е забранено заради разлива.