На 10 август и на 6 ноември се скъсаха двата кабела, които поддържат 900 т инструменти над 305-метровата антена, съобщиха световните медии.

Инженерната фирма, която поддържа обсерваторията, препоръчва тя да бъде разрушена, за да бъде избегнато катастрофално срутване. Структурата не подлежи на ремонт.

 

Решението за демонтажа на телескопа е голям удар за астрономите по света. Телескопът се използваше за проследяване на астероиди, които приближават Земята, но също и за да се определи дали има други обитаеми планети. С него са изследвани пулсари и гравитационни вълни.

 

Той е въведен в експлоатаци на 1 ноември 1963 г. и в продължение на 52 години остава най-големият в света (през 2016 г. Китай построява по-голям и по-мощен радиотелескоп). 

Рефлекторът на телескопа се намира във формирана по естествен начин карстова падина на височина 497 м над морското равнище. Покрит е с 38 778 перфорирани алуминиеви пластини, които лежат върху решетка от стоманени въжета. 18 стоманени въжета придържат подвижния облъчвател на антената към трите стомано-бетонни кули на съоръжението.

През ноември 1974 г.  радиотелескопът излъчва “визитка” на човечеството към космическото пространство.