Телескопът Левиатан улавя първите изображения на далечни галактики

Документалната поредица "Европа отвисоко" на National Geographic предоставя невероятен достъп и поглед от въздуха, разкрива традициите, иновациите и инженерните пробиви, които продължават да оформят облика на модерните нации и до днес

Графство Офли се намира в земеделския район на Ирландия. В неговите земи се намира огромен стар телескоп – т.нар. Левиатан от  Парсънстаун. Устройството е оградено от две високи стени, които някога са държали механизъм, който го е издигал към небесата.

В продължение на 72 г. тази гигантска структура е най-големият телескоп в света. Той е построен през 1825 г. от граф Рос. Графът бил запален астроном и гигнатското му творение му дало възможност да улови първите изображения на далечни галактики.

Странните панели на хвърлей от Левиатан са част от най-голямата в света нискочестотна радиотелескопична система. Радиоастрономът Кийра Макгуайър е част ото екип, който изучава движението на слънцето и се надява да отгвори на важни въпроси от соларната физика, които досега остават без отговор.

Вижте как изглежда Левиатан в канала на National Geographic във Vbox7