Необходимостта от предприемането на спешни мерки за овладяване на глобалното затопляне нараства с все по-бързи темпове. Температурите през изминалата 2020 г. се изравниха с тези от 2016 г., която остана в историята като най-топлата година в света. 

 

 

През последното десетилетие бяха отчетени рекордно високи температурни стойности. През 2020 г. средните са били с 1,5 градуса Целзий по-високи от прединдустриалната епоха. Това я изравнява с рекорда на 2016 г. въпреки захлаждането, предизвикано от феномена Ла Ниня.

През 2016 г. глобалната температура се повиши с близо 0,2 градуса Целзий заради феномена Ел Ниньо.

Ако в същото време се абстрахираме от въздействието на тези два феномена върху световните температури, 2020 г. ще се окаже най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения. Това заключват климатолози от калифорнийския институт "Брейктру".

 

 

Тенденцията е глобалната температура да се покачва с 0,2 градуса през всяко десетилетие от 1970 г. насам.

Според данни на Световната метеорологична организация от декември, 2020 г. със сигурност ще се попадне в класацията на трите най-топли години.

До преди няколко месеца Европа беше обхваната от топлинна вълна, като се оказва, че средната температура е била с 0,4 градуса по-висока от тази през 2019 г., с 1,6 градуса повече от референтния период 1981-2010 г., както и с 2,2 градуса по-топла в сравнение с прединдустриланата епоха.

Тези стойности свидетелстват, че затоплянето на континента вече превишава целите, поставени от Парижкото споразумение за климата.

Прочетете и:

Изминалият май е най-топлият, регистриран някога

54.4°C са измерени в Долината на смъртта в САЩ

Рекордно топло време в Арктика