Най-малко 89 са загиналите в огромния пожар на хавайския остров Мауи, а спасителните екипи продължават да претърсват тлеещите руини на град Лахайна, предаде „Ройтерс”.

Местните власти се опитват да разберат как огънят се е разпространил толкова бързо в историческия град.

Това е най-тежкото природно бедствие в историята на американския щат. Властите предупреждават, че може да бъдат намерени още жертви, тъй като стотици хора остават в неизвестност. В издирванията са включени и обучени кучета.

Подобно на този пожар през 2018 г. стихия в Северна Калифорния отне живота на 85 души. Въпреки че горските пожари до голяма степен са вече овладени, усилията за пълното им потушаване продължават в някои части на острова, включително около опустошения пристанищен град Лахайна.

Около 1000 сгради са изгорели и хиляди хора са останали без дом.

„Бяхме тук само преди два дни и броят на жертвите беше по-малък. За съжаление ще продължи да се увеличава. Искаме да подготвим хората за това. Трябва обаче да бъдем предпазливи. В тях има тежки метали. Там, където къщите и предприятията са се срутили, има токсични вещества. Препоръките са да се избягват тези места, защото все още могат да паднат върху хората. А вече загубихме твърде много животи. Има и резервоари за пропан-бутан, които представляват наистина голяма опасност”, заяви губернаторът на Хаваите Джош Грийн.

Възстановяването вероятно ще отнеме години и милиарди долари.

По темата:

Пожарите на Хаваите продължават да взимат жертви

Мащабни горски пожари обхванаха остров Мауи