Продължава разчистването и описването на щетите след бурята в района на Поморие и Бургас. Унищожено е грозде за над 1,5 млн. лв., както и конструкции на лозовите масиви.

 Димитър Пилонтов е собственик на 8 декара гроздов масив, който бурята и градушката в събота съсипалала напълно.

„Цялата продукция е неизползваема. Щетите са за над 25 000 лв”, каза той за NOVA.

Лозите са живи, но възстановяването на конструкцията е скъпо. Повечето от масивите не са застраховани, защото условията били непосилни за собствениците.

„Застрахователните премии при нас са много по-високи, тъй като ние не сме защитен район. Тук няма ракетни площадки”, каза лозарят Димитър Пилонтов.

Описването на щетите в Поморие започна по обед.

„Приети и описани са 46 сигнала. Те са за площи около 2500 декара лозови насаждения”, обясни директорът на Областна дирекция „Земеделие” Лидия Станкова.

На място пристигна и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. Обеща бърза реакция на държавата и компенсиране на лозарите по две линии.

В Бургас в детска градина „ Райна Княгиня” ураганът е съборил ограда, която трябва да бъде възстановена.

„Разчитаме на това, че детската градина е застрахована и ще може бързо да отреагираме, за да осигурим безопасността на децата”, каза директорът на учебното заведение Радослава Белчева.

Вероятно обезщетение ще търси от застраховател и собственикът на яхтата, която потъна на пристанището в Поморие. На нея преди дни беше арестуван Полихрон Луков, който се представял за дипломат на карибска държава и според испанската полиция е извършил измами за над 350 хил. евро.

Още по темата:

Торнадо премина през Поморие

Тонове земеделска продукция бе унищожена при бурята в Поморие

Мощна буря удари Бургас