Покачващите се температури през това столетие ще разтопят най-малко една трета от ледовете в в Хималаите – това гласи докладът на учени от Международния център за интегрирано планинско развитие (МЦИПР). 

Топенето на ледовете ще се отрази фатално на земеделската реколта от Китай до Индия. Учените са убедени, че дори отделните държави да приложат мерките за ограничаване на глобалното затопляне съгласно Парижкото споразумение за климата от 2015 г., това няма да спаси ледниците.

Планинската верига Хиндукуш се простира на 3500 км в Афганистан, Пакистан, Индия, Непал, Китай, Бутан, Мианма и Бангладеш. От 70-те години на ХХ век е регистрирано намаляване  на площта на ледниците на повечето места в района.

Разтопяването на ледниците в Хиндукуш ще се отрази на реките Яндзъ, Меконг, Инд и Ганг, а земеделието по бреговете на тези реки през сухия сезон зависи от топенето на леда. Изменението в дебита на тези реки ще засегне и производството на електроенергия от водните електроцентрали, земята ще ерозира и ще тръгнат свлачища.

Планините от веригата Хиндукуш са дом на 250 милиона души, а по долините на реките живеят още 1,65 милиарда души. 

Често се счита, че глобалното затопляне и покачването на нивото на океана застрашават най-много населението на малките островни държави.

Според Дашо Ринзин Дорджи – член на управителния съвет на МЦИПР не само хората по островите са заплашени. Населението в планинските райони също е изключително уязвимо като обитаващо "климатични горещи точки". 

Прочетете и: 

Ледът в Антарктида се топи все по-бързо