Десетки души са загинали при торнадо в американския щат Кентъки в нощта срещу събота. Губернаторът на щата обяви бедствено положение. Той изрази опасения, че броят на жертвите може да надхвърли 100. Много хора все още се водят в неизвестност.

Торнадото е нанесло сериозни щети в западните части на Кентъки. Съборен е покрив на склад в град Сейнт Луис, а много хора са останали блокирани в сградата. Властите са издали предупреждения за опасност от торнадо в няколко щата.

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за торнадото и ураганите, които връхлетяха страната, съобщава Белият дом. Държавният глава разпореди да се разпределят средства от държавния бюджет за подпомагане на засегнатите региони.

Торнадо и урагани удариха редица американски щати, сред които Илинойс, Мисури, Арканзас, Кентъки и Тенеси. Един човек е загинал при ураган, който връхлетя старчески дом в Арканзас. Трима души са загинали в Тенеси.

След преминаването на урагана най-малко 200 000 домакинства са останали без електричество.

 

 

Посолството ни във Вашингтон към момента няма официална информация и подадени сигнали за пострадали и бедстващи български граждани във връзка с торнадата, преминали през части от територията на няколко американски щати. Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже съдействие при необходимост.

Българските граждани в САЩ могат да се свържат с посолството на Република България във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770; генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606; генералното консулство на Република България в Чикаго на телефонни номера: +1 312 867 1904, +1 312 752 0661; генералното консулство на България в Ню Йорк на следния телефонен номер: +1 212 935 4646.

Сигнали може да се подават и чрез имейл адресите на дипломатическите ни представителства в Щатите: Embassy.Washington@mfa.bg, Consulate.Chicago@mfa.bg, Consulate.LosAngeles@mfa.bg, Consulate.NewYork@mfa.bg.

„Това беше една от най-тежките нощи в историята на Кентъки. Някои райони бяха ударени по начин, който не може да се опише с думи. За всички семейства, които са засегнати от това, искам да знаете, че сме тук. Обичаме ви! Молим се за вас”, заяви губернаторът на Кентъки Анди Бишиър.