Червен код за силен вятър днес бе в сила на територията на Полша. Синоптиците прогнозираха пориви до 140 км/ч.

Торнадо нанесе щети по около 40 сгради в провинция Великополски тази сутрин. В Краков ураганните пориви на вятъра събориха кран, който причини смъртта на двама строителни работници и рани двама други.

В кабината на 30-метровия кран, който не е бил използван към момента на инцидента, не е имало оператор, съобщават от полицията. Точните подробности за злощастното събитие тепърва ще се уточняват.

 

 

Националната противопожарна бригада определи разрушенията като „наистина масивни“ и каза, че пожарникарите се опитват да поемат контрола над ситуацията.

От вторник до сега щети са понесли повече от 200 сгради, като вятърът буквално е „изтръгнал“ покривите на 54 от тях.

Силен вятър имаше и в Германия, където бяха въведени предупреждения от трета степен за почти цялата страна. В сутрешните часове поривите на стихията надвишаваха 150 км/ч.

 

 

Към момента е ясно, че двама души са загинали заради паднали дървета. Властите предупредиха хората да не влизат в паркове или гори в големите градове, а зоологическите градини трябваше да останат затворени в градове като Берлин, Вупертал и други.

Водите на река Елба се повишиха с 1,5 до 2 метра от над нормалното и причиниха тежки наводнения и транспортен хаос. Предстои оценка на щетите.