Южните равнини на САЩ са в разгара на „сезона на торнадата“, но тазгодишният пик на силните бури вече донесе със себе си един от най-необичайните видове смерчове – такъв, който се върти по посока на часовниковата стрелка, предава Vesti.bg.

Вечерта на 30 април мощна гръмотевична буря, известна като суперклетка, си е проправила път на изток през Оклахома. Суперклетките често носят не само силни ветрове и големи градушки, но и торнадо, а тази буря е родила няколко такива.

Това не е точно странно явление, като се има предвид, че торнадата, породени от суперклетки, са най-често срещаният вид, но около 22:26 ч. по Гринуич, близо до град Лоуленд, бурята е породила свръхрядко антициклонално торнадо.

Торнадата, които се появяват в Северното полукълбо, обикновено се въртят по посока, обратна на часовниковата стрелка, но в около 1 % от случаите те се въртят по посока на часовниковата стрелка. Такива антициклонални торнада обикновено са доста слаби, казва Пол Робинсън, анализатор на торнадата, пред Washington Post през 2013 г.

В този случай обаче необичайното торнадо продължава да противоречи на конвенцията, тъй като остава мощно, а Националната метеорологична служба (NWS) публикува изявление, в което определя торнадото като „голямо и изключително опасно“. За щастие, то се е появило предимно над земеделски земи, като не се съобщава за жертви – само за много изкоренени дървета.

В изявлението се разкрива също, че в един момент торнадото е постигнало нещо друго необичайно: то е било „почти неподвижно“ или поне се е движило изключително бавно.

„Не е често срещано явление (торнадо) да бъде почти неподвижно“, обяснява метеорологът от NWS Рик Смит пред CNN.

Това нетипично торнадо далеч не е единственото, което се е обърнало малко назад през този ден. Обикновено торнадата в САЩ се движат от запад на изток, но супербурята-майка изскочила с още едно „нередовно потомство“, което в крайна сметка се върнало обратно по пътя, който току що било изминало.

Според Смит е възможно двете необичайни торнада дори да са били активни по едно и също време.

„Това със сигурност не се вижда всеки ден“, коментира метеорологът.

Въпреки че торнадата могат да се случат по всяко време, през пролетните месеци обикновено се наблюдава увеличение на бурите в САЩ, като пикът на „сезона на торнадата“ в щати като Оклахома е от май до началото на юни, а на север – до юли.

Подготовката за тазгодишния сезон беше доста натоварена, като Центърът за прогнозиране на бури на NWS съобщи за предварителни данни за 300 торнада в САЩ през април, което е вторият най-голям брой за този месец в историята.

 

Източник: Vesti.bg, iflscience