Три силни слънчеви изригвания са регистрирани в нощта срещу 8 юни, съобщиха учени от руския Институт по приложна геофизика, цитирани от ТАСС, предава БТА.

„В 04:49 ч. московско (и българско – бел.ред.) време… имаше изригване от клас М9.8 с продължителност 44 минути, а малко преди това са регистрирани още две - от клас М3.4 с продължителност 18 минути и М1.8 от 17 минути", казват изследователите.

На 7 юни учените отчетоха умерена магнитна буря на Земята.

След поредица от по-силни слънчеви изригвания в началото на месец май, на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремна мощност, най-висока след август 2005 г.

Слънчевото изригване е процес на отделяне на голямо количество енергия, което води до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те могат да доведат до нарушаване на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X.

Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването.

Прочетете и:

НАСА: Северното сияние около 10 май е било най-мощното от 500 г.

След серия слънчеви изригвания: Как магнитното поле влияе на здравето ни

 

Източник: Теодора Славянова, БТА