Тропическата буря Ана достигна бреговете на Мадагаскар този понеделник, след което връхлетя Мозамбик и Малави, нанасяйки множество щети.

По последна информация броят на жертвите в трите държави този четвъртък е нараснал на 70 души. Екипите за спешна помощ непрестанно се борят да поправят повредената инфраструктура и да помогнат на десетки хиляди пострадали.

 

 

Властите в трите страни все още оценяват пълния размер на щетите. Мадагаскар съобщава за 41 загинали, 18 души са изгубилите живота си хора в Мозамбик, а 11 – в Малави.

Остатъци от бурята са преминали над Зимбабве, но там не се съобщава за смъртни случаи.

В трите най-силно засегнати страни са нанесени щети по десетки хиляди домове. Някои от тях са се срутили от проливния дъжд и са затрупали жертвите си под развалините.

 

 

Препълнените реки са отнесли мостове, удавили са добитъка и са наводнили нивите, унищожавайки поминъка на семействата по селата.

В Мадагаскар 110 000 души са напуснали домовете си. В столицата Антананариво училища и спортни зали бяха превърнати в спешни убежища.

В северните и централните части на Мозамбик Ана е разрушила 10 000 къщи, десетки училища и болници и е съборила електрически стълбове.

 

 

Метеорологичната служба на Мозамбик очаква през следващите дни над Индийския океан да се образува нова буря. До края на дъждовния сезон през март се прогнозират около шест тропически циклона.

В съседно Малави правителството обяви състояние на природно бедствие.

 

 

По-голямата част от страната в началото на седмицата остана без ток, след като наводненията засегнаха електроцентралите. До четвъртък електрозахранването в някои райони на страната беше възстановено, но части от електрическата мрежа бяха разрушени.