Липсата на сняг доведе и до опасения за анулирани почивки. Страховете на хотелиерите обаче засега не се оправдават. Анулираните резервации в Банско започнали още преди Нова година. В хотелския комплекс на Михаил Михайлов близо 30% от предварителните заявки са отказани.

„Засега са по-ограничени в януарския период, за февруари са по-малко анулациите, но и за тогава има. Не са от сега, те са от преди Нова година - откакто започнаха прогнозите за безснежната зима, която чак прецедент не е, но е необичайна. Проблемът по-скоро е в липсата на студ, както знаете в ски-зоната има много оръдия за сняг и ако имахме достатъчно студено време, най-вероятно щяхме да имаме и доста повече сняг. Но анулации има”, казва той.

Оптимизъм за сезона въпреки анулациите демонстрира Димитър Колев, управител на друг от комплексите в Банско.

„Да, не може да избегнем факта, че са налице анулации, но това нещо не пречи в основна част на бизнеса в момента, тъй като виждате много добре - комплексът ни е почти пълен. Банско е място, където ние не разчитаме само на скиори, не разчитаме само на сняг, не сме сезонен комплекс, не сме сезонен курорт и това нещо във времето се доказва и аз съм много щастлив от този факт”, коментира хотелиерът пред камерата на NOVA.

В момента в ски зоната работят 3 писти. Правят се опити и за заснежаване на писта „Томба”. Докато снегът отсъства са намалени и дневните лифт карти. Вместо 90 лв, в момента те струват 60. В хотелите обаче засега не обмислят сваляне на цените.

„То че е ход, ход е. Ход, който туристите винаги са оценявали, но имайки предвид цената на енергоносителите, цените на заплатите и инфлацията, която бушува, пипането на цените се отразява трагично на целия финансов резултат. Опитали сме се да бъдем максимално близко. Да, бихме искали да вдигнем много цените, но уви няма как“, посочи Михаил Михайлов.

„От понеделник още ще има снеговалеж, на 1600 м ще се подготвят пистите и ще има перфектни условия за ски туризъм“, каза от своя страна Димитър Колев.

В Банско в момента туристите са основно от Гърция, Румъния и България. Масов е интересът и от Израел.

Прочетете и:

Откриват ски сезона в Банско без сняг

Зимата се завръща – кога ще вали сняг