Разпръскването на затъмняващи Слънцето химикали на голяма височина над Земята, за да се забави глобалното затопляне, ще бъде "впечатляващо евтино", защото ще струва около 2,25 млрд. долара годишно за 15-годишен период, сочат резултати от изследване.

Учените споделят, че геоинженерна технология, известна като стратосферно аерозолно инжектиране, може да ограничи повишаването на температурите, свързано с климатичните промени.

Макар да не е доказан все още, методът ще изисква използване на огромни маркучи, оръдия или специално проектиран за целта космически кораб, който да може да разпръсква големи количества сулфатни частици в горните слоеве на атмосферата, които да имат ролята на отразителна бариера срещу слънчевата светлина.

 

 

"Не правим преценки дали стратосферното аерозолно инжектиране е желателно или не, а просто показваме, че осъществяването на амбициозна програма за 15-годишен период, считано от днес, е технически възможно от инженерна гледна точка и впечатляващо евтино", отбелязаха учени от Харвардския университет.