Най-малко седем души са загинали в Тексас, където ураганът „Берил“ продължава да се движи през американския щат, а милиони жители остават без електрозахранване, предаде ДПА.

Според компанията, която отговаря за електропреносната мрежа в някои части от щата, възстановяването на електрозахранването вероятно ще отнеме няколко дни. Засегнати са между 2 и 3 милиона домакинства и предприятия, заяви председателят на УС на енергийната компания. Заместник-губернаторът на Тексас Дан Патрик, заяви че компанията изпраща хиляди допълнителни работници, които да работят по възстановяването на електрозахранването, предаде „Асошиейтед прес“.

Сред загиналите е и полицай, който е бил в автомобила си на път за работа в Хюстън, съобщи кметът Джон Уитмайър. В съседния щат Луизиана един човек също е загинал в резултат на бурята, съобщи местната шерифска служба, отбелязва ДПА.

Междувременно торнадо в окръг Джаспър, на границата с щата Луизиана, разруши около 30 къщи.  В понеделник „Берил“ достигна сушата като ураган край тексаския град Матагорда, на около 130 километра югозападно от Хюстън, но оттогава загуби сила.

Националният център по ураганите на САЩ издаде предупреждения за части от щатите Тексас и Луизиана за нови торнада, внезапни наводнения и силни ветрове. Метеоролозите твърдят, че по крайбрежието на Мексиканския залив продължава да съществува риск от животозастрашаващи бурни вълни.

Експертите прогнозират, че през следващите дни „Берил“ ще продължи да се движи на североизток, като същевременно ще отслабне още повече.

 

Източник: Симеон Томов, БТА