Изненадващо откритие направиха астрономи от Великобритания, САЩ и Франция. Анализирайки състава на атмосферата на Уран, те стигат до извода, че там трудно биха оцелел живи организми  поради високата концентрация на сероводород.

Учените са успели да определят точната възраст на Уран и разстоянието ѝ от централната звезда в Слънчевата система. Те предполагат, че Уран и Нептун са привнесени от друга звездна система.

В подкрепа на това предположение е фактът, че в състава на атмосферата на Сатурн и Юпитер няма голямо количество сероводород и може би никога не е имало.

При образуването на Слънчевата система балансът между азот и сяра (а оттам и амоняк и новооткрития сероводород на Уран) се определя от температурата и местоположението на планетата.

Това означава, че газовите гиганти Сатурн и Юпитер вероятно са се оформили отделно от ледените планети Уран и Нептун, а всички те  – отделно от скалистите вътрешни планети Меркурий, Венера, Земята и Марс.

Работата на астрономите продължава с анализ на данните и съпоставка на температурните и атмосферните параметри на Уран и Нептун. Учените се надяват, че ще успеят да разберат как двете планети са попаднали в Слънчевата система и каква е била причината за това.