Северозападният бряг на Австралия е обхванат от гореща вълна с рекордни температури до 50,7°C – подобни стойности са отчитани през 1960 г., съобщават световните медии. Температурата е отчетена малко преди 14.30 ч. местно време в град Онслоу.

 

Преди вчерашния четвъртък границата от 50°C е преминавана само три пъти на стандартизирано място за наблюдение. Рекордната  температура 50,7°C, отчетена на 2 януари 1960 г., остава най-високата стойност в продължение на 62 г. в Австралия. На следващия 3 януари 1960 г. температурата е била 50,3°C, според данните на Бюрото по метеорология, датиращи от 1910 г.

 


От няколко дни Северна Австралия е във властта на тропическия циклон Тифани, който стана причина за появата на силни и горещи ветрове.

Климатолози и активисти предупредиха, че глобалното затопляне, което се дължи на парниковия ефект, предизвикан от човешка дейност, особено от изкопаеми горива, е на път да излезе от контрол.

Повишаващите се температури в страната може да повлияят съществено върху здравето на хората и върху производителността на труда на открито, което ще доведе до икономически загуби на стойност милиарди долари.

Прочетете и:

1,3 милиона мълнии над Австралия само за ден