Пловдивското село Белозем е включено в проекта "Опазване и популяризиране на щъркелите в Белозем - Европейското село на белия щъркел в България". В селото гнездят 20 двойки щъркели, като на покрива на читалището има две гнезда.

Целта на проекта е популяризиране и опазване на щъркелите в селото. Той предвижда редица природозащитни дейности – изграждане на изкуствени гнезда, оформяне на дървета в подходящ за гнездене на вида, почистване на местообитанията от найлонови и други опасни за птиците отпадъци; информационни и образователни дейности.

На покрива на читалището в селото е монтирана система за видеонаблюдение, с помощта на която е установено, че в едно от наблюдаваните две гнезда на 8 май вече има 4 новоизлюпени щъркелчета, а само ден преди това щъркелите още са мътели яйцата.

Технологията позволява да се проследи историята на птиците и гнездата, които обитават. Така става ясно, че същата двойка щъркели се е върнала в гнездото на 29 март, а на 30 март е снесено първото яйце. На 2 април в същото гнездо двойката е мътила яйцата и в късния сняг, който наваля тогава в селото.

Прочетете и:

Двойка черни щъркели долетя край Харманли

Японско семейство осинови гнездо на щъркели у нас