В сенките на най-старата пирамида в света прочутият египтолог д-р Рамадан Хюсеин и екипът му изследват революционна нова находка – погребална служба на 2500 г., където древни египтяни са били мумифицирани и погребвани дълбоко под земята.

"Това е една от най-красивите мумии, които съм виждал през живота си." – по думите на д-р Хюсеин подобно откритие е безпрецедетно за египетската археология. Находката е специална, защото подобно нещо не е откривано досега.

Първият знак,  че мястото е необикновено е дълбока яма, издълбана в твърд варовик – непокътната шахта, дълбока 13 м. Според учения това е килер за баласамиране, където древните са държали пособията, използвани за балсамиране и мумифициране на мъртвите.

Екипът открива  и други дълбоки шахти, които ще бъдат проучени с модерна технология за лазерно сканиране.

С помощта на лазера се реконструира цялото помещение с всички обекти във висока резолюция. Като наслагва десетки изображения едно върху друго, екипът прави карта на комплекса над земята и под нея. Скенерът разкриав мрежа от шахти и проходи, които се простират на близо 30 м дълбочина. Те водят до комплекс от погребални камери, недокоснати от хилядолетия.

От керамиката, открита в шахтата, археолозите разбират, че камерите са строени през 600 г. пр.Хр., когато мумифицирането е било в разцвета си.

Мисията на д-р Рамадан Хюсеин е да проучи този комплекс и да пренапише книгите за мумифицирането и погребалните обичаи в Древен Египет.

Вижте цялата история в канала на National Geographic във Vbox7