Денят на Земята, който отбелязваме днес, е избран за старт на изложбата „Антарктика в нови измерения“ от Марина Великова. Изборът не е случаен, защото проектът повдига важни за обществото теми като климатичните промени, опазване на околната среда и биоразнообразието.

По думи на организаторите предстои да видим една интерактивната изложба, която комбинира фотография, музика и изобразително изкуство.

Повече по темата гледайте във видеото.

Това е една от многото инициативи, с които ще отбележим Международния ден на Земята. Ежегодно на 22 април 174 държави по света координират действията си, насочени към опазване на планетата ни и съхраняване на живота върху нея.

Стремежът е да се създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Денят на Земята е отбелязан за първи път официално през 1970 г. в САЩ и Канада с демонстрация на милиони хора, които настояват политиците и бизнессредите да включат опазването на околната среда в своите приоритети. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

През 1990 г. празникът става международен, а България се включва в честването му през 1993 г.