Наскоро китайското правителство оповести проекта си до 2025 г. да покрие половината страна с изкуствен дъжд и сняг, съобщават световните медии. Според правителствената информация проектът за "засяване на облаци" ще обхване площ от 2,1 милиона квадратни мили или 56% от страната.

Като концепция „засяването на облаци“ съществува от десетилетия. Става дума за инжектиране на малки количества сребърен йодид в облаци с много влага, която след това кондензира около новите частици, те натежават и падат под формата на дъжд или сняг.

Технологията е открита в САЩ през 1946 г., а Китай стартира собствена програма през 60-те г. на XX в., в която са ангажирани около 35 000 души.

Проектът ще намали бедствените ситуации вследствие на суша и градушка, ще улесни справянето с горски пожари и необичайно високи температури или суша.

 


През 2008 г. Китай стартира локален проект за засяване на облаци малко преди олимпиадата в Пекин – в резултат очакваните дъждове паднаха преди началото на събитието.

През юни 2016 г. проектът за засяване на облаци получи финансова инжекция от 30 млн. долара, а през 2019 г. китайските медии съобщиха, че с технологията, приложена в западния регион Синцзян, са предотвратени 70% от щетите от градушка върху посевите.

През миналия месец беше тестван специално създаден безпилотен самолет на китайската метеорологична администрация за предизвикване на дъжд в планински район, страдащ от продължителна суша.

Самолетът може да лети над 14 часа, а на борда му има различни метеорологични сензори, както и катализатор за засяване на дъжд. Според създателите му самолетът може да идентифицира оптималната площ за засяване на облак, да освободи катализатора и да измери ефектите след това.

Проучване на американски учени от 2020 г. установи, че засяването на облаци може да увеличи валежите в даден район, ако има благоприятни атмосферни условия. Изследването категорично потвърждава, че технологията работи, тъй като досега беше трудно да се разграничат валежите, създадени изкуствено, от естествените.