400 млади хора на възраст от 15 до 29 години, от 200 държави, представят в Милано общата си визия за необходимостта от спешни действия във връзка с климата. На срещата ще се обсъжда и какви акции да се провеждат с приоритет, съобщават световните медии.

Младежите бяха поздравени от Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който ги призова да продължат с натиска върху правителствата на своите държави и да им поискат сметка за действията им в борбата с климатичните  промени.

"Вашата солидарност и вашите искания дават пример. Националните лидери трябва да последват вашия пример и да се уверят, че ще бъдат постигнати целите и резултатите, от които имаме нужда за КОП26 (COP26) и след това", каза той, визирайки Конференцията на ООН за климатичните промени (КОП26), която ще се състои в Глазгоу през ноември.

ООН, Италия и британското председателство на КОП26 поканиха младите хора на тридневна среща в Милано, за да изготвят съвместна декларация, която ще бъде представена в края на седмицата на подготвителната спеща на министрите за международната конференция в Глазгоу.