С покачването на температурите започна и сезонът на пожарите. Ежедневно екипи на пожарната реагират на десетки сигнали за горящи сухи треви, горски масиви или селскостопански земи в цялата страна.

Само за пет дни у нас са потушени над 500 пожара. Един от тях пламна във вилната зона на Русе. Огънят стигна буквално до вратите на хората. Горяха и сухи треви на автомагистрала „Тракия”, а димът блокира движението за час.

Според огнеборците, че над 90% от случаите сред природата са дело на човешка дейност. Заради високите температури и опасността от пожари съвместни патрули между огнеборци и горски тръгваха на обходи с цел превенция. На един от тях – в Природен парк „Витоша”, присъства и екип на NOVA.

Сред най-големите опасности за възникване на пожари са нерегламентираните огнища. Затова в парка на няколко места са обособени циментови пръстени, в които безопасно да се пали огън. На всички останали места това е забранено.

Ако правилата не се спазват, следват глоби, които варират от 200 до 2000 лв.

Въпреки че повечето сигнали за пожар идват от местни жители, за да локализират бързо огъня в Югозападна България пък, следят горските масиви от девет наблюдателни кули. За целта е обособен и контролен център.

За миналата година на територията на страната са станали 220 горски пожара с материални щети. При над 8800 от случаите са горели сухи треви.

Още по темата гледайте във видеото.