В Турция има много повече разломни линии от установените досега. Това твърди геологът проф. Шенол Хакан Кутоглу от университета „Бюлент Еджевит” в град Зонгулдак, пише в. „Хюриет“.

Коментарът идва след земетресението с магнитуд 5,1 на 4 декември, което разтърси Северозападна Турция, включително Истанбул, предава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Кутоглу посочва, че именно трусът в залива Гемлик, край град Мудания, окръг Бурса, е потвърдил проучванията на експертите.

„Обърнахме внимание на разломите в района на Бурса едва преди 10-15 години”, посочва Кутоглу.

„Когато погледнем сегашните ни официални карти на разломите виждаме, че в региона има определен брой разломи, но карта на земните движения, изготвена с помощта на технологията на сателитната геодезия, показва, че в региона всъщност има много повече разломи освен известните досега”, казва професорът.

Той добавя, че, както е известно, Турция се намира в изключително активен сеизмологичен регион. Кутоглу казва, че в проучването от преди десетина години е било установено наличието на три отделни активни разломни клона, които преминават край Мудания, въпреки че не се виждат на съществуващите карти.

 

Източник: БТА