През почивните дни атмосферата ще е неустойчива, поради нахлуване на по-студен въздух. Съботните валежи вече започнаха от Северозапад. В хода на деня ще има условия за развитие на гръмотевични бури с краткотраен, временно интензивен валеж, резки пориви на вятъра и значителен риск от градушка.

Процесите ще са по-бурни и на повече места в Западна и Централна България, но ще засегнат и някои райони на изток. Дневните температури ще са високи – между 28 и 33 градуса.

Обявени са предупреждения за опасно време – в зоната с оранжев код прогнозите са за значителни локални валежи до 40-50 литра на квадратен метър за денонощието, гръмотевични бури и градушки.

В неделя отново в същите райони валежите ще продължат – с по-голям интензитет в северозападната половина на страната.

Дневните температури ще се понижат осезаемо в Северозападна България, където термометрите ще показват между 20 и 25-26 градуса. На юг ще остане по-топло със стойности до 30-32 градуса в традиционно най-топлите райони. Отново там вятърът се очаква да е със силни пориви от юг-югоизток.

Динамичното време ще се запази до средата на следващата седмица. От сряда нататък валежите ще са оскъдни, слънцето ще преобладава, а температурите ще се върнат към почти летни стойности около и над 30 градуса.

Още за времето:

Каква е ситуацията след градушката в Симеоновград

Трети ден продължават да горят пожарите в Рила

Най-красивите места на света, които скоро може да изчезнат