Този уикенд през по-голямата част от страната ще превали и прегърми и тези валежи ще успокоят голяма част от пожарите в страната. Те ще са само на места, няма да са масови. Повече ще бъдат в близост до планините.

Това каза климатологът Симеон Матев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той призова да не палим огън при пожароопасно време, каквото е сега.

„Температурите ще се понижат, а тогава условията за пожар ще бъдат по-слаби. Голяма част от пожарите възникват заради човешка немарливост и са възникнали около пътя. Има 5%, които възникват от друго условие, например светкавица, която попада върху леснозапалим материал“, обясни той.

По думите му пожарът има и положително влияние – разчиства вредна растителност и помага за засаждане на борове, след като разтопява шишарката.

„Има спокойствие, че валежите ще потушат възникналите пожари. Температурите след 48 часа ще са със 7-8 градуса по-ниски, трудно ще достигнат 30 градуса. В София живакът едва ли ще мине 22-23 градуса“, разкри Матев.

По думите му след това захлаждане предстои нов сух период.

„От понеделник се намалява вероятността за валежи, ще има много слънчеви часове“, каза климатологът Анастасия Стойчева в студиото на „Здравей, България“. След слънчевите дни, от четвъртък до неделя се очаква отново понижение на температурите и обилни валежи. Ще се понижат и максималните температури.

Най-високата температура този месец ще бъде около 20 август. Тя ще достигне не повече от 37 градуса. 

Целия разговор гледайте във видеото.