Велики четвъртък е

Това е най-важният ден от Страстната седмица

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Днес е Велики четвъртък! Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия и се прави Велик маслосвет. На този ден са се случили три от най-важните събития на Христовите страсти – тайната вечеря на Исус с неговите ученици, произнасянето на молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Христос сам съобщил на учениците Си, че ще бъде предаден, а Юда станал и излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.

Традицията повелява сутринта на Велики четвъртък да се боядисват великденските яйца. Първото яйце трябва да се боядиса в червено, с него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на обитателите ѝ.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Днес трябва да се замеси и тестото за великденските хлябове, които се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.

В България на Велики четвъртък се месят и козунаците, които символизират тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта Му. Обичайно козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.

Прочетете още:

Велика сряда е

Колко яйца можем да ядем по Великден