Миналата седмица във Венеция стартира първото цялостно изпитание на система от прегради, която да защити града от големи наводнения, съобщиха световните медии.

Името на проекта е MOSE, а общата му стойност в 5,5 млрд. евро. В процеса на работа той бе съпътстван от скандали за корупция, надхвърли бюджета си и пресрочи графика на изпълнение. По него започна да се работи още през 2003 г. и по план трябва да бъде завършен през декември 2021 г.

Изградени са четири прегради на трите входа към Венецианската лагуна, които трябва да се затварят, когато градът е заплашен от повишаване на нивото на водата с повече от 110 см.

В петък всички прегради за пръв път бяха вдигнати едновременно, като цялата процедура отне час и половина. това ще бъде така, докато системата не влезе в действие. Очаква се тогава вдигането на преградите да не отнема повече от 30 минути.

Наводненията са често срещани във Венеция, затова защитата от тях е от изключителна важност. През ноември 2019 г. градът понесе значителни щети след приливната вълна, чиято височина достигна 187 см.

Прочетете и:

Рекордно висок прилив във Венеция

Близо 70% от Венеция беше наводнена

Извънредно положение в Италия