В ясните вечери през цялата пролет на 2023 г. над западния хоризонт може да се наблюдава удобно Венера като Вечерница, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Ако вечерта на 23 май небето е ясно, Венера и младият лунен сърп ще се наблюдават във видима близост, високо и удобно над западния хоризонт след 21 ч. за София. Тогава ъгловото отстояние между тях ще бъде 2 градуса и 45 дъгови минути. Луната ще бъде със 16% осветен диск, а дискът на Венера, гледан през телескоп или с бинокъл, ще бъде осветен почти наполовина. Такива атрактивни съединения на Луната и Венера имаше също на 23 януари, 22 февруари, 24 март и на 23 април.

Следващата такава атракция ще се наблюдава във вечерите на 21 и 22 юни, като в същата част на небето ще се вижда и планетата Марс.

Венера сега се отдалечава видимо от Слънцето, при което нейните залези все повече закъсняват след слънчевите. Това закъснение ще бъде най-голямо на 4 юни – с цели 3 часа и 18 минути, понеже тогава планетата ще бъде в т.нар. максимална елонгация – на 45.4 градуса източно от Слънцето.

 

Източник: БТА