Въпреки че съществува така  вероятност, шансовете това да се случи остават доста ниски, съобщават световните медии. Проучването е извършено от Центъра за изследване на близкоземни обекти на НАСА. Учените вече знаят къде ще се намира астероидът Бену през следващите 200 години.

Това стана възможно благодарение на данните от сондата ОSIRIS-REx на НАСА, която приключи своята мисия през май и пое по обратния път към Земята с проби от астероида Бену.

Преди мисията на ОSIRIS-REx учените оценяваха вероятността Бену да удари Земята през 2200 г. на 1 на 2700. Сега вероятността е 1 на 1750 през 2300 г. Най-опасният ден е 24 септември 2182 г.

 


Земната гравитация може да промени бъдещата траектория на астероида и да промени курса му право към Земята след около 200 години – но въз основа на наблюденията на ОSIRIS-REx това изглежда малко вероятно..

Ако Бену, който е с диаметър около половин километър, удари Земята, сблъсъкът ще създаде кратер, приблизително 10 до 20 пъти по-голям от астероида. Площта на разрушение би била до 100 пъти по-голяма от размера на кратера.

Още по темата:

Сондата ОСИРИС-РЕКС направи снимка на Земята

Сонда на НАСА взе проба от астероида Бену