Пореден рунд спорове по темата да има ли ветропаркове в Черно море и какви ще са последиците за биоразнообразието там. Преди около месец законопроектът беше приет на първо четене в пленарната зала.

Въпреки че в закона изрично не е упоменато на какво разстояние от брега ще бъдат изградени ветропарковете в Черно море, експерти споделят, че отстоянието ще бъде поне 20 км. Изграждането им обаче притеснява рибари, хотелиери и екологични организации.

Специалистите очакват не само икономически ползи, но и положителни последици за биоразнообразието. Процесът на изграждане и планиране на ветропарковете отнема между седем и десет години, така че най-рано ветрогенератори би могло да има през 2032 г.

България е една от последните държави в ЕС, която има излаз на море и все още не е развила офшорни вятърни паркове, твърдят експертите. Сред икономическите предимства от изграждането им е постигане на по-голяма енергийна сигурност и декарбонизация. Очакват се и положителни последици за морските организми.

„Тези централи създават рифов ефект, тоест, привличат голямо количество риби, тъй като по постаментите на централите полепват водорасли и миди, които изхранват огромна колония от риби”, заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Според рибари изграждането на такива ветропаркове в морските ни пространства ще бъде фатално за техния поминък.

„Там, където има човешка намеса, рибата е диво същество, то усеща всякакви вибрации, магнитни и електрически полета. На 100%, освен че няма да имаме район за риболов сериозен, няма да има и дивеч”, уточни Александър Тръпчев.

„Такъв огромен парк, изграден край Варна, би препречвал преминаването. Заобикалянето на такъв парк за някои лодки би било невъзможно, защото биха излезли извън района на плаване”, твърди Велислав Вангелов от сдружение „Черноморска мида”.

Рибари, еколози и работещи в туристическия бранш настояват законопроектът да бъде оттеглен. Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев“ подчерта, че основните притеснения на рибарите с изграждането на ветропарковете е, че ще бъдат ограничени риболовните им зони.

Според Владимиров част от тези зони няма да могат да бъдат използвани за риболов.

„Подчертавам, че риболовът не е забранен в офшорните паркове, тъй като има достатъчно пространство между две турбини около 1 км, за да минават плавателни съдове. Това, което е забранено, е траленето на дъната”, каза той.

Тепърва предстои обстойно да бъдат проучени зоните, подходящи за строителство на ветропарковете в Черно море. По думите на експерти има около 3-4 най-добри зони за строителство – над Шабла, близо до Обзор, във Варненския залив и близо до турската граница.