Горещо лятно време в четвъртък. Температурите следобед ще са в интервала 28-33 градуса, но в някои области на изток ще стигат и до 36-37.

В часовете до обяд, облачността ще е променлива в някои райони на Западна България, докато в Централна и Източна ще е преобладаващо слънчево. След това ще станем свидетели на поредния гръмотевичен епизод – ще се развиват локални гръмотевични процеси – около и след обяд в западната половина на страната, а по-късно – и на Изток. Те обаче няма да обхващат Черноморието.

Валежите ще са с летен характер – с гръмотевици, резки пориви на вятъра и потенциал за градушки.

В петък ще усетим преминаващия студен фронт, който ще обърне вятъра с по-осезаеми северозападни пориви, които в планините и някои предпланински райони ще са със скорост над 60-70 км/ч. Преобладаващата част от следобедните гръмотевични валежи ще са в централните и източните райони на страната. В Западна България процесите ще са на по-малко места, предимно в планините и около тях.

През уикенда с голяма вероятност над Черно море ще се оформи зона с ниско атмосферно налягане. В Западна България ще е слънчево, с локални следобедни валежи. В източните и някои централни райони обаче, в събота ще има валежи с гръмотевици, които ще засегнат и някои райони по крайбрежието.

В неделя облачността постепенно ще намалява и ще се разкъсва. През почивните дни в традиционно по-хладните райони на Запад и на места в Североизтока температурите ще се понижат до дневни стойности около 22-23 градуса.

От 10 до 15 юли следва очакван от всички горещ и по-сух период. Времето ще се определя от зона с високо атмосферно налягане.

Дневните температурите ще достигнат опасно високи стойности – около и над 40 градуса.

Още за времето:

Опасни жеги в 13 области на страната

Преживяхме най-горещия 3 юли в историята

Опасни жеги в Гърция тази седмица