Свиренето на вятъра често е единственият звук във високопланинската метеорологична станция „Снежка“ в полските планини, близо до границата с Чехия. Информацията за времето там датира от 80-те години на 19-и век. През десетилетията метеорологичната станция е преживяла няколко бури, но неуморно е събирала данни, които сега са безценни за учените, изследващи изменението на климата.

Да стигнеш до работното си място през зимата е трудно. Пьотр Олшевски трябва да изкачи последните два километра. 45-годишният мъж е метеоролог в полската метеорологична станция, наречена на името на планината, на която се намира – Снежка. Границата между Полша и Чехия минава през високия 1603 м връх. Метеорологичната станция работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. 

„Метеорологичните данни на „Снежка“ се записват непрекъснато вече 140 години. Ако оборудването се повреди, записът ще бъде прекъснат. Ето защо е необходима постоянна поддръжка. Почиствам дъждомера, пиранометъра и шкафа на всякакви метеорологични условия“, обяснява Олшевски.

Метеорологичната станция е сред най-старите в света. Пьотр и негов колега прекарват на мястото десет дни и нощи подред – изпращат метеорологични данни към Варшава.

„Изпращаме информацията на всеки час. Сред данните са температурата, влажността, скоростта и посоката на вятъра, въздушното налягане, а също и резултатите от нашите наблюдения като облачност, видимост и др. А след това и всички метеорологични явления, които могат да се появят, като дъги и планински спектри“, разказва още Олшевски.

Ръководителят на станцията Пьотр Кржачковски работи в станцията от 1991 г. Почти всички метеорологични данни се записват и оценяват по електронен път.

„Изменението на климата е факт, който е потвърден от дълга верига от измервания. Достатъчно е да погледнете най-простата стойност – температурата. Средната годишна температура от 1886 г. насам се е повишила с почти 1,5 градуса по Целзий на Снежка. Това е ужасно много“, предупреждава Кржачковски.

Данните от „Снежка“ се оценяват заедно с тези на над 8000 други метеорологични станции по света от Световната метеорологична организация. Те спомагат за научните изследвания относно изменението на климата и служат за основа на прогнози, свързани със селското стопанство, напояването и управлението на водните ресурси.

„Можем да измерим, а също и да видим тези промени. Като елхите, които сега растат на върха на планината. Когато започнах да работя тук, там нямаше елхи. След няколко години изникна една. Сега има няколко“, разкрива Олшевски

Как ще изглежда Снежка след 20 или 30 години? Метеорологът Пьотр Олшевски ще наблюдава това отблизо.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS.