Дърво, което посреща и изпраща шофьорите на автомагистрала „Тракия” се превърна в абсолютен хит в социалните мрежи през последните месеци. 

Огромен дъб, ударен от мълния не един, а два пъти, е буквално разсечен на две. Но точно заради тази мълния дървото изглежда по този начин. И докато навън е изпепеляваща жега, под широката корона е поне с 10 градуса по-прохладно, научаваме от репортаж на NOVA.

Видимо дъбът е на около 100 години и вече се е превърнал в атракция за пътуващите по магистралата между Нова и Стара Загора. В Бенковски малцина знаят дъба като “бягащото дърво”. Кореняците обаче го познават в детайли.

„Аз съм на 60 години. Дървото го помня от дете. И беше пак със същата големина, каквато е сега”, разказва Стефан Иванов.

Стърчащ самотно в полето, назад в годините дъбът често се ползвал за ориентир, споделя ловецът Стефан. „Вечер се вижда от километри. Служи за ориентир на някой заблуден като мен”, казва той.

Днес най-известният дъб у нас се пази от местните земеделци, тракторите и комбайните го заобикалят. 

Вековното дърво е ранено от бурите. При дъжд оголените му части се пълнят с вода, загниват и стават дом на различни насекоми. Дали “бяга” от страшна буря, или пък от хората - можем само да спекулираме. Но според WWF най-големият враг на дърветата са хората.

„Ние често ги осакатяваме с нашата незаконна сеч. Експлоатираме дърветата от хиляди години. Довели сме много гори до фази, в които няма как да оцелеят без стопанисване. Но бракониерската сеч продължава да се вихри”, казва Константин Христов, WWF.

Затова от Фонда за дивата природа са изработили безплатно мобилно приложение, с което всеки от нас може да подаде сигнал за незаконна сеч или гора, пострадала от бедствие.

„В горите често нямаме покритие на телефона, затова има опцията “Запази” и когато намерим покритие, можем да пуснем сигнала. А сигналите отиват директно на 112 и ресорните институции”, казват от Фонда.