Властите на островната държава Палау забраниха използването на слънцезащитни кремове и лосиони на своята територия, с цел да бъдат опазени кораловите рифове, предават DarikNews.bg.

Решението е взето от президента на страната Томас Ременгесау. На територията на архипелага се забранява продажбата и употребата на токсичните за коралите слънцезащитни продукти от 2020 година. 

Нарушителите ще бъдат наказвани с глоба от 1000 долара. Ако подобни продукти бъдат внесени от туристите, те ще бъдат конфискувани.

Налага се посетителите на малката държава да търсят алтернатива и на пластмасовите продукти, като чашки, сламки, бутилки и торбички, които също ще бъдат забранени, за да се намали замърсяването.

Палау е малка островна държава и е първата в света, която въвежда пълната забрана на слънцезащитни продукти на своята територия. Населението ѝ е от само 21 000 души.

Учените доказаха, че някои вещества, съдържащи се в слънцезащитните кремове и лосиони са отровни за морските обитатели и способстват за избелването на кораловите рифове.

Хаваите също ще въведат подобна забрана, само че от 2021 година.